Newsletter #2 – EL
Γεφύρωση του χάσματος στην κατάρτιση στον τομέα της βιοοικονομίας στον γεωργικό τομέα: Τα τελευταία αποτελέσματα από το έργο RELIEF
Δημοσιεύθηκε έκθεση για το εκπαιδευτικό τοπίο της βιοοικονομίας
Η βιοοικονομία περιλαμβάνει τη βιώσιμη παραγωγή, χρήση, διατήρηση και αναγέννηση των βιολογικών πόρων σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και διεπιστημονικό πεδίο, το οποίο καθοδηγείται από σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης. Το μέλλον της βιοοικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο η εκπαίδευση και η κατάρτιση προσαρμόζονται στην επέκταση της γνώσης και στον διεπιστημονικό χαρακτήρα του τομέα.
Σύμφωνα με αυτό το όραμα, το έργο RELIEF διεξήγαγε μια ανάλυση της κατάρτισης στην βιοοικονομία στον γεωργικό τομέα, η οποία παρουσιάζεται σε μια έκθεση που παρέχει μια ευρεία επισκόπηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στον τομέα της βιοοικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ερευνητική μας προσέγγιση ενσωματώνει ποικίλες πηγές δεδομένων και εισροές από πολλαπλά ενδιαφερόμενα μέρη, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε τέσσερις βασικές ενότητες που διαμορφώνουν την έκθεση.
Πρόγραμμα κατάρτισης RELIEF για εμπειρογνώμονες βιοοικονομίας: καθορισμός δομής
Οι εταίροι του RELIEF έχουν διαμορφώσει ολοκληρωμένες δομές μαθημάτων που έχουν σχεδιαστεί για την κατάρτιση εμπειρογνωμόνων στον τομέα της βιοοικονομίας στον γεωργικό τομέα. Οι δομές αυτές περιγράφονται διεξοδικά στο έγγραφο “Πρόγραμμα σπουδών RELIEF” (Παραδοτέο 2.2). Το έγγραφο όχι μόνο αναλύει τη διαδικασία που οδήγησε στον καθορισμό αυτών των δύο προγραμμάτων σπουδών, αλλά παρέχει επίσης λεπτομερή περιγραφή του περιεχομένου κάθε ενότητας και των επιμέρους μαθησιακών μονάδων (ΜΜ) που τις απαρτίζουν. Οι περιγραφές αυτές περιλαμβάνουν τα θέματα που καλύπτονται, τη διάρκεια, τις αντίστοιχες μονάδες ECTS, το επίπεδο EQF, τα μαθησιακά αποτελέσματα, τις διδακτικές μεθοδολογίες και τις μεθόδους αξιολόγησης.
Το μάθημα RELIEF για ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελείται από 5 ενότητες, 4 αφιερωμένες στη βιοοικονομία και μία στην ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων. Κάθε ενότητα αποτελείται από 4 Μαθησιακές Μονάδες (ΜΜ), που αντιστοιχούν σε 3 ECTS.
Το μάθημα RELIEF VET αντικατοπτρίζει τη δομή του πανεπιστημιακού μαθήματος, αλλά υιοθετεί μια προσέγγιση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτησης. Αποτελείται από 5 Ενότητες, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από 4 μαθησιακές μονάδες. Οι 4 ενότητες είναι αφιερωμένες σε θέματα που σχετίζονται με τη βιοοικονομία, η 1 ενότητα είναι αφιερωμένη σε οριζόντιες δεξιότητες. Κάθε Μαθησιακή Μονάδα ισοδυναμεί με 1 ECTS.
Αυτά τα προγράμματα σπουδών θα εξοπλίσουν τους σπουδαστές με τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την πλοήγηση στο δυναμικό πεδίο της βιοοικονομίας στη γεωργία.
Οι εταίροι ασχολούνται τώρα με την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού, της μεθοδολογίας κατάρτισης και της αξιολόγησης με βάση τη δομή που παρουσιάζεται στο παρόν έγγραφο.
Το RELIEF είναι τώρα μέλος της Συμμαχίας Αγροτικής Βιοοικονομίας!
Το RELIEF, μαζί με ένα σύμπλεγμα έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, είναι υποστηρικτής και μέλος της Rural Bioeconomy Alliance (RBA), μιας νέας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε για να υποστηρίξει την ανταλλαγή γνώσεων και την υιοθέτηση των αρχών της βιοοικονομίας στον αγροτικό τομέα.
Η RBA είναι ένα δίκτυο έργων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα: την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές μέσω της βιοοικονομίας. Το RBA είναι ένα δίκτυο έργων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα: την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές μέσω της βιοοικονομίας. . Το RELIEF συμμετέχει στη RBA μαζί με BioRural, MainstreamBIO, P2Green, RuralBioUp, SCALE-UP, COOPID, BioModel4Regions, ShapingBio, CEE2ACT και ROBIN.
Ακολουθήστε την RBA στο LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/rural-bioeconomy-alliance-rba/
Διαβάστε το άρθρο εδώ: https://cesie.org/en/higher-education-and-research/relief-rural-bioeconomy-alliance-member/
Οι στόχοι και οι δραστηριότητες του RELIEF με λίγα λόγια
Το βίντεο που παρουσιάζει το RELIEF είναι online!
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
Επικοινωνληστε μαζί μας
Partnership
Συντονιστής Πανεπιστήμιο Πεόποννήσου (Ελλάδα)
UAc – University of Azores (Πορτογαλία)
MDU – Malardalens Universitet (Σουηδία)
CESIE (Ιταλία)
SwIdeas (Σουηδία)
Innovade LI (Κύπρος)
Terinov (Πορτογαλία)
ReadLab P.C. (Ελλάδα)
Dream (Ιταλία)
Σχετικά με το Relief:
Το πρόγραμμα Relief συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+, Συμπράξεις για την Καινοτομία,
Συμμαχίες για την Εκπαίδευση και τις Επιχειρήσεις.
Περίοδος Υλοποίησης: 01/06/2022 – 31/05/2025
Αριθμός Σχεδίου: 101056181
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.
This work is licensed under Attribution-